سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 RSS  | خانه | قاصدک | درباره ما | پارسی بلاگ|مجموع بازدیدها: 414419 | بازدیدهای امروز: 94| بازدیدهای دیروز: 30
درباره خودمون
دهکده 85
مدیر وبلاگ : کدخدا[222]
نویسندگان وبلاگ :
حمید گوهری[2]
زینب جوادی[27]
نوید کاظمیان[8]
مهران منصوری[30]
محمد حسین کاظمی[23]
سید دانیال ایوب نژاد[32]
نیکو رضوی[8]
ایمان امین[0]

این وبلاگ توسط دانشجویان رشته مهندسی شهرسازی ورودی مهر 85 دانشگاه آزاد اسلامی مشهد راه اندازی شده است .
لوگوی وبلاگ

پیوندهای روزانه
مطالب قبلی
مطالب قبلی
لینک های دوستان
لوگوی دوستان
اشتراک
 
چندی است که خط ویژه اتوبوس از تهرانپارس تا آزادی که شهرداری تهران نام B.R.T (بی . آر . تی) رو روی اون گذاشته به بحث داغ بلدیه تهران و نقل محفل رسانه هاشده. این مطلبو از یکی از وبلاگها براتون نوشتیم :
اصلا B.R.T (بی . آر . تی) چیه؟

B.R.T مخفف واژه Bus Rapid Transit به معنای تحت الفظی، "اتوبوس سریع السیر حمل و نقل عمومی"است که واژه"اتوبوس ویژه تندرو " برای به کار گیری در ایران به فرهنگستان زبان فارسی پیشنهاد شده.

این شیوه حمل و نقل عمومی در بسیاری موارد همچون تهیه و دریافت بلیط ، ایستگاهها و ... شبیه به خطوط ریلی (تراموا و مترو) است.
معمولا ایستگاهها در وسط مسیر حرکت اتوبوسها قرار دارند و مسافران از دوسوی خیابان به وسیله زیر گذرها و گاهی موارد روگذرها وارد ایستگاه شده واتوبوسها نیز مسافران را از طریق دربهای سمت چپ تخلیه و سوار می کنند یعنی اتوبوس ویژه ای که درب آن سمت چپ قرار دارد. درست برعکس اتبوسهای فعال موجود در کشور.

فقط کافیه که با ماشین از تهرانپارس تا آزادی رو یه بار با ماشین یه دور بزنی تا متوجه این موضوع بشی که شهرداری محترم تهران نه تنها هنوز ایستگاه اتوبوسی در این مسیر وجود نداره بلکه محلی برای ورودمسافر نیز هنوز به چش نمیخوره. بیچاره مردمی که برای سوار شدن به اتوبوس
باید پرش از مانع رو در سطح تیم ملی بلد باشن تا با پرش از روی نرده های خط ویژه خودشونو به اتوبوس برسونن.

شنیدم که شهرداری اخیرا گفته قصد داره سفارش تولید و خرید اتوبوسهایی با درب چپ رو به یک شرکت خودرو ساز خارجی بده .

حالا کمترین مدتی که برای تولید و تحویل این اتوبوسهای چپ در متصور هستیم (با کمال خوش بینی) سه ساله یعنی حدودا سال 1390در حالی
که در طرح جامع ترافیکی تهران باید تا همان سال 1390،خط 4 متروی دقیقازیر همین خط ویژه (آزادی ـ تهرانپارس)به بهره برداری برسه که این نشون میده هزینه های متحمل بر مردم پایتخت برای خرید اتوبوس و ساخت این خط ویژه واقعا توجیه نداره و این طرح فاقد صرفه اقتصادیه ضمن اینکه در تمام دنیاB.R.T به عنوان مکمل مترو عمل میکنه نه به عنوان رغیب.

راستی تو پرانتز بگم اگه شهرداری پول خریدن این اتوبوسها از شرکت های خارجی رو داره بهتره که از خر شیطون پیاده بشه وبدهی خودشو به شرکتهای خودرو ساز داخلی بابت  17/5 درصد سهم شهرداری دراتوبوسهای تبصره 13 بده تا به تولید داخلی هم کمک کرده باشه.

ضمنا عزیزان شهرداری تهران برای اینکه سرعت اتوبوسهارو زیاد کنن اکثر تقاطع ها رو بستن که این کار هم مشکلاتی رو برای آمبولانسها و ماشینهای آتش نشانی و ماشینهای انتظامی برای امداد رسانی درمواقع بحرانی در پی داره و از طرف دیگه ،بیچاره کسیکه توی خیابون انقلاب
یا آزادی اشتباه وارد بشه. مجبوره برای دور زدن و وارد مسیر مقابل شدن ازآزادی تا نزدیک انقلاب بیاد تا یه دور برگردون پیدا کنه.




شهرنگار: کدخدا(یکشنبه 86/12/26 :: ساعت 3:48 صبح)


لیست کل یادداشت های این وبلاگ